Mihai Adrian Hotca, Pachet: Ganduri din afara coliviei; Rime din instanța și din viața; Aforisme, Butade și alte Cugetari

Mihai Adrian Hotca, Pachet: Ganduri din afara coliviei; Rime din instanța și din viața; Aforisme, Butade și alte Cugetari

533

https://www.ujmag.ro/drept/pachet-ganduri-din-afara-coliviei-rime-din-instana-i-din-viaa-aforisme-butade-i-alte-cugetari (Cumpara de aici)

Pachetul contine:

1. Ganduri din afara coliviei
   
   Ca slujitor de peste 25 de ani atat al profesiei de avocat, cat și al celei de dascal, am avut prilejul sa intalnesc oameni din toate sferele societații. In acești ani am interacționat cu oameni tineri (mai ales cu studenții mei), oameni politici, oameni bogați, oameni saraci, oameni inteligenți, oameni limitați din punct de vedere intelectual, escroci, oameni cinstiți, oameni modești, oameni aroganți, oameni altruiști, oameni egoiști, oameni curajoși, oameni fricoși etc. Aceste contacte mi-au oferit ocazia sa observ diverse tipuri de personalitate umana, sa vad calitați ori defecte ale omului, sa ma confrunt cu probleme de naturi diverse, sa remarc aspecte pozitive, sa observ lucruri neplacute sau sa identific soluții.

   Cartea de fața aduna intr-o singura lucrare toate eseurile scrise de autor pana la data predarii catre editura a manuscrisului (ianuarie 2023).

2. Rime din instanța și din viața

   Versurile din cartea pe care tocmai ați deschis-o au fost imparțite arbitrar in doua categorii – epigrame și alte rime, rezultand astfel doua parți.   Prima – denumita EPIGRAME – cuprinde texte rimate prin care am incercat sa pun in lumina (uneori, poate, in intuneric) anumite cusururi sau virtuți umane ori sa surprind in forme neconvenționale aspecte atipice din societate. In ce masura am reușit, va marturisesc ca habar n-am. Cert este ca versurile au fost inspirate fie de protagoniști ai pretoriului (ai salilor de judecata), fie de participanți ocazionali la infaptuirea justiției ori de intamplari aflate in mai mare sau mai mica legatura cu fenomenul juridic. Dintre titlurile epigramelor, cu caracter de exemplu, menționez: Justiția; AvocatulProcurorul; Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza și acuza; Tu ce faci pentru țara?; Democrația și dictatura etc.

  A doua parte a carții – denumita ALTE RIME – grupeaza versuri care nu au putut fi incadrate in categoria epigramelor. Inter alia, acestea se refera la chestiuni mai serioase, printre ele numarandu-se titluri precum: Importanța lucrurilor simpleOmul și cainele; Onoarea; Ce este viața?; Ce este moartea?Ce-aș vrea sa fiu; Muzica; Viața și frunza ș.a. Textele grupate sub al doilea titlu sunt ganduri serioase pe care am dorit sa le consemnez spre neuitare prin intermediul rimelor.

3. Aforisme, Butade și alte Cugetari

   Plecand de la constatarile ex propriis sensibus și luand in considerare experiența acumulata, in randurile acestei lucrari am consemnat aforisme, butade și alte cugetari, dintre care unele sunt personale, iar altele preluate de la unele dintre mințile luminate ale umanitații.

   Un gand pe care vreau sa-l comunic cititorului este acela ca, in interiorul meu, am identificat doua personaje (entitați) – juristul și nejuristul.

   Juristul este entitatea profesionala care ma ține ancorat in realitațile cotidiene, specifice activitații de avocat și profesor, iar nejuristul este entitatea spirituala paralela care-mi permite sa cuget, sa reflectez și sa ma manifest spiritual in afara paradigmelor ce incorseteaza Dreptul.

   Aceasta carte este dovada ca am continuat sa acord timp de reflecție ambelor personaje, adica atat juristului, cat și nejuristului, chiar daca in mod disproporționat (in favoarea primului), avand credința ca cel care exercita profesia intr-o maniera in care aceasta este mai degraba echivalenta unui hobby și-a greșit vocația.

 

M.A. Hotca