Revealing Lawyers. Acasă la HOTCA NEAGU SITARU & ASOCIAȚII

Revealing Lawyers. Acasă la HOTCA NEAGU SITARU & ASOCIAȚII

482

 O vizită în inima avocaturii de top: ”Suntem o echipă imbatabilă”

Mihai Hotca, reputat avocat specializat în Drept Penal, rector al Universității ”Nicolae Titulescu” și liderul HNSA, conduce de 12 ani o trupă redutabilă în instanțe, alături de asociații săi, Norel Neagu și Alexandru Sitaru. Poftiți la o incursiune spectaculoasă printre tribunale, întâmplări dure sau amuzante, lumea AI, poezii și viața dincolo de instanțe!

Cine n-a savurat producțiile hollywoodiene cu birouri de avocatură glamour, amenajate după proiecte de lux și menite să capteze de la prima descindere convingerea clientului că a nimerit negreșit în tabăra învingătorilor? Tocmai ne pregătim de o vizită în inima avocaturii de top: ”Suntem o echipă imbatabilă”.

Sediul spartan de pe malul Dâmboviței

Poate că v-au căzut ochii vreodată pe topurile americane cu cele mai spectaculoase și ingenioase locații ale avocaților de peste Ocean. Lucrări de artă integrate în spații care aduc mai degrabă a galerii renascentiste sau post-moderniste. Conace somptuoase transformate în cartiere generale ale apărătorilor. Sedii conținând săli de fitness, culoare de alergare numerotate și desenate ca la atletism pe holuri lunguiețe ori bar sushi în camerele de așteptare.

Glumind, există, evident, și varianta propusă de Joe Pesci în ”My cousin Vinny”: un vraf de dosare înfundate în viteză într-o cameră de motel pe durata a câteva săptămâni, cât durează munca la un proces-flash în jurul unei crime misterioase.

În viața reală, dincoace de Atlantic, pe malul Dâmboviței, undeva aproape de stația de metrou ”Timpuri Noi”, versiunea aleasă la ”Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații” n-are însă nimic de-a face cu cadrele de pe pelicule ori cu ierarhiile de design interior. Într-o vilă discretă, societatea profesională coordonată de prof. univ. dr. Mihai Hotca respiră pe două etaje, într-un sediu mai degrabă spartan.

După ”Liceenii”, un serial inspirat din cartea ”Gașca de la Drept”

Birouri simple, insule de Lawbrary în care, pe lângă tratatele de Penal, și-au făcut loc tomuri despre economie (Krugman) sau medicină (Ducan), câteva tablouri cu reproduceri florale, documente așezate cu grijă pe etajere, o ceașcă de cafea ici-colo, un șir de plante ornamentale în sala de consiliu.

Plus un drăguț șoricel de pluș, echipat elegant și cu o valiză în ”mâna” dreaptă, un fel de mascotă, căreia parcă îi mai lipsește din prezentare doar un mic banner pe care să scrie: ”Aici nu vă impresionăm prin lux și sclipici, ci vă atragem prin cunoștințele despre lege ale avocaților noștri!”.

Și încă ceva: iată pe rafturi câteva exemplare din ”Gașca de la Drept”, una dintre cărțile lui Mihai Hotca, o incursiune aproape cinematografică prin anii săi de facultate în Capitală, cu năzbâtiile și lecțiile academice strânse în 200 de pagini. ”Se lucrează deja la un serial inspirat din poveștile scrise de mine”, se mândrește autorul. Cum ar veni, va urma un fel de ”Liceenii” în ediție universitară! Și uite cum am ajuns, totuși, la film la HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII (HNSA)!

80% din mandate vizează spețe de drept penal

În biroul lui Alexandru Pîrvan, unul dintre avocații colaboratori ai HNSA, Mihai Hotca trasează cadrul ariilor de practică: ”Din totalitatea mandatelor, 80% vizează spețe de drept penal. Suntem printre puținele societăți specializate pe acest domeniu, fiindcă, în general, procentul pe astfel de cauze e undeva la 10%-20% din spectrul de activitate”.

Pîrvan l-a avut profesor pe Mihai Hotca la ”Nicolae Titulescu”, unde acesta e rector. Prilej pentru a naviga printre micile secrete de recrutare a avocaților la HNSA! Asta nu înainte de a scana ”greutatea” titlului ”Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații”, validat și prin salba de premii din portofoliul societății, în frunte cu tripla ”Vintilă Dongoroz”, distincție acordată de Uniunea Juriștilor din România lui Mihai Hotca (2) și Norel Neagu (1), în 2012 și 2017. ”E Oscarul în domeniu”, fixează Hotca dimensiunea trofeului.

”Ne interesează să descoperim avocați creativi, nu încremeniți în proiecte”

Așadar, care ar fi primele două întrebări la interviul de cooptare în arhitectura HNSA? ”N-am niciodată o listă prestabilită. Încerc să fiu cât mai spontan. Dar, până să ajungem la discuții cu potențialul colaborator, culegem un evantai larg de informații din surse deschise despre profilul candidatului, în funcție de postul liber – pentru consultanță, pentru instanță”, descrie Mihai Hotca primul pas în procedurile de selecție.

Și continuă apoi tema: ”Față în față cu respectivul, mă interesează, de exemplu, cum se vede în avocatură peste cinci-zece ani. De aici pot veni detalii interesante despre viziunea celui în cauză. Scopul e însă să descoperim și să promovăm oameni creativi, nu încremeniți în proiecte”.

Cum sunt însă posibile creativitatea și spiritul ”Think outside the box” în matca unor legi liniare, rigide și punctuale? ”La prima vedere, ar părea un paradox: să fii creativ în interiorul unor proceduri stricte. Dar inventivitatea pleacă inclusiv de la ideea că există mai multe opțiuni de acțiune. Rareori se întâmplă să fie o singură cale de abordare. De exemplu, cu ce întrebare începi dacă vrei să afli ceva de la un martor? Presupui că el cunoaște lucruri vitale și trebuie să ai tactul necesar să-l determini să se deschidă și să spună adevărul când ajungi la chestiunile esențiale. Altfel, riști să se blocheze, să-l ia pe <nu știu> în brațe și să se închidă sub o carapace”, detaliază Mihai Hotca.

Colegi în lumea didactică din 2002

În camera lui Norel Neagu, asociat HNSA, șeful departamentului penal al societății și conferențiar universitar doctor la Universitatea Româno-Americană, se trasează linia fină care unește grupul de avocați de la adresa de pe Splaiul Unirii.

”Formăm o echipă imbatabilă!”, decretează, făcând cu ochiul, Mihai Hotca, după care completează: ”Numitorul comun îl regăsim în expresia latină affectio societatis. Adică dorința de a derula împreună o activitate profesională în mod serios. Totul pleacă de la încrederea comună că putem desfășura prestații avocațiale de nivel înalt”.

În plus, colegul său amintește că ”înainte să avem această colaborare profesională din 2011, ne cunoșteam încă din 2002 pe partea didactică. Ce ne leagă însă e chimia dintre asociați și membrii echipei, caracterul, pasiunile și principiile comune. Împărtășim aceleași idei legate de dezvoltare și de atragerea clienților. Împreună, sunt lucrurile care ne ghidează să mergem înainte într-o atmosferă relaxată, dar profesionistă”.

Episod inedit la Tribunalul Militar: ”S-a așezat pe podea în fața judecătorului”

Evident, de pe agenda societății nu lipsesc dosarele cu notorietate, dar Mihai Hotca eschivează elegant subiectul: ”Nu voi da nume, pentru că e politica noastră să păstrăm confidențialitatea. Avem însă în portofoliu cauze deosebite, precum cele legate de evaziune fiscală, spălare de bani, unele în combinație cu delapidare, grup infracțional organizat, contrabandă sau corupție. Vorbim despre spețe în care pentru avocați apar provocări intelectuale multiple”.

E mai simplu însă cu momentele amuzante întâlnite în instanțe sau la consultații. Își amintește Mihai Hotca: ”Într-un dosar la Tribunalul Militar, o doamnă mai în vârstă, cu auzul precar, era audiată ca martor. Judecătorul întreba ceva, ea răspundea însă altceva, în funcție de ceea ce i se părea că a înțeles. Supărată, s-a așezat la un moment dat pe podea și, pur și simplu, n-a mai vrut să spună nimic. A fost un episod foarte simpatic”.

”S-a implicat atât de mult încât a plâns în instanță”

Avocatura înseamnă însă deseori și experiențe mai dramatice: clienți leșinați în boxa acuzaților după rostirea unor sentințe dure, inculpat spânzurat în perioada de arest preventiv, altul trecut prin automutilare în stare de sevraj pe fondul dependenței de droguri. Iar riscul să fii bulversat în fața unor astfel de întâmplări e iminent! Cum poți, Dumnezeule!, să-ți mai păstrezi echilibrul profesional?

O întâmplare din tinerețe i-a oferit lui Mihai Hotca resorturile pentru a se stăpâni în confruntarea cu demonii emoțiilor stridente. ”Aveam doar vreo cinci ani de avocatură când am urmărit pledoaria unui coleg cu mare experiență, care s-a implicat atât de mult în caz încât a izbucnit în plâns în instanță. Iar judecătorul l-a bănuit că joacă teatru. Cunoscându-l însă, sunt convins și acum că a fost o situație naturală”, spune liderul de la HNSA.

Și devoalează învățămintele trase de pe urma acelui moment neobișnuit: ”M-a ajutat să fac o delimitare în profesie între empatie și compasiune. Un avocat prea empatic nu poate performa. Se transpune în pielea clientului, ajunge să fie subiectiv și pierde firul apărării”.

”Transferurile de personalitate sunt periculoase în profesie”

Nuanțează: ”Compasiune – da! Adică să înțelegi situația, să dai dovadă de umanism, să lucrezi pro-bono în situații delicate. Să păstrezi busola spre a nu coti către excese, așa cum am remarcat, bunăoară, într-un caz în care o colegă avocat a renunțat în fața instanței la un mandat: apăra un violator și a explicat că nu-i mai poate oferi apărare fiindcă s-a pus în situația victimei. Aceste transferuri de personalitate sunt foarte periculoase în meserie”.

Sunt amănunte de finețe, decupate dintr-o întreagă literatură dezvoltată în jurul Emotional Inteligence (EI) și Emotional Regulations (ER) în avocatură. Adică doi indicatori cu componente din aria neuroștiinței și psihologiei, calificați în studii de specialitate cel puțin la fel de importanți ca valoarea IQ în conturarea performanței profesionale. Și cu efecte la nivel de autocontrol, gestionarea stresului, luarea deciziilor, relații interpersonale, maximizarea șanselor de succes.

Avocatul-robot. Judecătorul-robot. Procurorul-robot. E imposibil?

Sursa: wall-street.ro

Ne mutăm însă dinspre provocările sensibile ale prezentului către misterele viitorului: cum va afecta sau afectează profesia Inteligența Artificială. Justițiabilii vor colabora în 10-15 ani cu avocați-robot? Anchetele vor fi conduse de procurori-robot? Iar sentințele vor fi date de judecători-robot?

Avem înainte o introducere chiar în ”Gașca de la Drept”, cartea lui Mihai Hotca. ”O lucrare apărută relativ recent în Franța susține că, în 2030, un avocat din doi va fi robot. De asemenea, Dieter Zetsche, fost director al Mercedes Benz, spune într-un material că, în SUA, avocații tineri deja nu mai sunt angajați, pentru că sistemul IBM Watson, de IA, poate da sfaturi juridice cu o acuratețe de 90%, față de 70%, cât este gradul de precizie al sfaturilor pe care le dau oamenii, iar în curând vor fi cu 90% mai puțini avocați”.

”Trebuie să apară rapid dreptul de a fi judecat de un judecător uman”

Uuups! E o amenințare resimțită și pe culoarele de la HNSA? Mai ales că dreptul Inteligenței Artificiale se numără printre ariile de practică ale societății! ”E ca și cum am încerca să ghicim într-un glob de sticlă sau să jucăm la loto. Nu știm ce lucrări sunt în sertar, cât de avansate sunt tehnologic și ce opțiuni deschid. Prin natura lui, orice proiect AI e impredictibil”, avertizează Mihai Hotca.

Exemplifică: ”Să presupunem că vestita companie NEURALINK reușește să conecteze o bază de date la creierul uman. Ce poate ieși? Orice e posibil! E o cutie a Pandorrei. Peste cinci-zece ani însă vor apărea lucruri spectaculoase, pentru că aceste tehnologii în care se investesc sume impresionante vor produce rezultate. În Estonia funcționează deja un proiect cu un judecător-robot pentru teme simple. Vor fi înlocuiți, probabil, și anumiți funcționari ai statului. Dar nu cred în judecătorul-robot, mai ales pe dosare care presupun analize complexe. Aici, sunt susținătorul ideii că, printre drepturile fundamentale ale omului, trebuie să apară rapid și acela de a fi judecat de un judecător uman. Ar fi pentru prima dată în istoria umanității când s-ar formula o reglementare anticipată, nu una post-factum, pentru că vorbim despre potențiale efecte distructive”.

Pericolul? ”Viitorul nostru ar putea ajunge altfel în situația în care niște roboți să spună Omul e un dispozitiv expirat. Hai să-l ducem la muzeu!”.

Drumul către versuri

O poveste despre om, nu-i așa? Iar ”Ce este omul?”, poate nu întâmplător, se numește și una dintre poeziile lui Mihai Hotca, pentru că, dincolo de robă, avocatul de azi nu e încă un robot. Are pasiuni, familie, planuri pentru timpul liber, gânduri în afara triunghiului dosare – tribunale – pledoarii.

Așadar, ”Ce este omul?”, extrasă din volumul lui Hotca, ”Reflecții și rime din pretoriu adunate”:

Ce este omul în fața eternității?
Este o lumânare suflată de vânt,
grămadă de lut la voia divinității
sau praf de stele apărut din neant?

În fața infinitului, omul poate fi totul,
dar, la fel, poate fi și nimicul fără rol.
Căci lumânarea o poate stinge vântul,
iar praful de stele se poate risipi în gol”.

De la gura minelor de aur și din patria pălincii spre topul avocaturii

Cine e însă omul Mihai Hotca, liderul de peste un deceniu al uneia dintre cele mai prestigioase societăți de avocatură din România și vectorul numărul 1 de imagine al HNSA?

E un oșan de la Turț, la 20 km de Satu Mare, unde harta României se agață în cui, locul minelor de aur, argint, cupru și plumb exploatate de pe vremea Mariei Tereza. Azi sunt abandonate, iar în urma lor au rămas doar poveștile unor bogății de nedescris scoase din inima muntelui și, pe coama înălțimilor, Drumul Zânelor, traseul pe care femeile și copiii fugeau din calea popoarelor migratoare spre a se ascunde în pădurile de gorun dimprejur.

Și mai e, bineînțeles, patria pălincii, a pălincii adevărate, cu o vechime de peste 450 de ani, căci primele mențiuni despre faimosul rachiu de prune care ”arde” limba vin tocmai de pe la 1570.

Fotbalul, eterna pasiune: ”Mergeam frecvent la meciurile Stelei”

”E o zonă superbă, unde am trăit o copilărie minunată. Am avut norocul ca, pe lângă părinți, să-mi petrec primii 14 ani din viață și alături de doi bunici extraordinari. Unul cu simțul umorului, celălalt mai serios, așa că am oscilat între două tipuri de personalitate și am traversat multiple lecții de viață, foarte folositoare mai târziu”, evocă Mihai Hotca vremurile prunciei din nordul României.

N-au lipsit năzdrăvăniile, pantofii rupți la fotbal, adică sportul savurat intens și după mutarea în Capitală: ”Nu sunt un suporter înflăcărat, dar, în anii ’90, mergeam frecvent în Ghencea la meciurile Stelei. Mă duc și pe Arena Națională la partidele mai atractive, cum a fost cazul celebrului amical Dinamo – Barcelona, când Messi a venit la București”.

Un posibil motto: ”Avocatura din România se bate cu marile avocaturi din lume”

Iar în centrul universului stă, bineînțeles, familia, unul dintre pilonii vieții, alături de profesie și hobby-uri: ”Eu văd omul ca o entitate așezată pe acest trepied. Trebuie să acorzi o importanță egală fiecăruia, pentru că, de exemplu, dacă te axezi excesiv pe carieră, te trezești după vreo 20 de ani că s-a scurs viața și nu-ți dai seama unde”.

Unde? De 12 ani, cu siguranță la ”Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații”, locul de unde emană acum poate cea mai puternică frază: ”Avocatura din România se bate cu marile avocaturi din lume”. Asta sună deja și ca un potențial motto pentru HNSA, nu?

MIHAI HOTCA SUB TIRUL ÎNTREBĂRILOR INEDITE

Care e temerea dumneavoastră cea mai mare?

Să las lucrurile neterminate, nefinalizate. Dacă aș reuși să închei proiectele importante, n-aș mai trăi cu nicio teamă.

Dacă ar fi posibil, în ce animal v-ar plăcea să vă reîncarnați?

Într-un câine. Au o puritate care, spre comparație, lipsește pisicilor. Am și eu acasă un câine și patru pisici.

Cu ce talent v-ar fi plăcut să fiți înzestrat?

Să am o voce de tenor.

Destinația de vacanță de vis?

N-am ajuns în Japonia, unde aș vrea să stau cel puțin două săptămâni. Îmi propusesem acest drum înainte de pandemie, dar nu am mai putut concretiza nimic. Intenționez să merg acolo în perioada în care înfloresc cireșii.

Mâncarea favorită?

Cea românească tradițională, de la sarmale și cârnați până la piftie și friptură. Dar îmi plac și mâncărurile din alte zone, cea chinezească, bunăoară.

E ziua dumneavoastră, ce interpret de muzică ați invita pentru a întreține atmosfera la party?

Brian Adams. Are niște melodii romantice deosebite. A realizat și coloana sonoră la filmul ”Don Juan DeMarco”, cu Johnny Deep în rol principal.

Cu ce personaj istoric v-ar fi plăcut să ieșiți la un prânz?

Cu trei dintre liderii antichității: Cezar, Traian, Marcus Aurelius. Pe Cezar l-aș întreba cum a renunțat așa ușor la protecție când a fost ucis. Pe Traian l-aș ruga să-mi spună cum a cucerit Dacia și să-mi evoce câteva lucruri interesante despre daci. Iar de la Marcus Aurelius aș cere sfaturi pentru a-mi descoperi propria persoană, plecând de la cartea lui ”Gânduri către sine însuși”.

Declarații Mihai Hotca

”Afirmațiile de tip clișeu că s-a dus vremea pledoariilor serioase, fiindcă totul se derulează în ritm alert, nu au acoperire în realitate. Am asistat recent în cauze penale la minunate pledoarii care au durat câteva ore din cauza complexității spețelor.”

”E mai important să impresionezi clientul sau să convingi judecătorul că lucrurile stau cum le prezinți? Nu trebuie să-i dai satisfacție clientului care-ți pretinde să faci zgomot în sală, să devii spectaculos, ci e util să-i explici ce contează, fără excese artistice și fără atitudini abrazive.”

”În instanță, discursul e aidoma unui izvor de munte. Țâșnește de la înălțime, traversează multiple obstacole, își face loc prin stâncă și-și atinge scopul vărsându-se în mare. Așa e și activitatea avocatului: se orientează în funcție de obstacole și vizează să fie convingător, dar nu cu orice preț.”

”Spre avocatură am decis să mă îndrept pe când eram în anul trei sau patru de facultate. Și, dacă am rezistat 25 de ani în această nobilă profesie, înseamnă că am ales potrivit cu particularitățile mele. Știu sigur însă că dinainte eram hotărât să devin dascăl.”

”În facultate, am exclus din planuri ideea de a îmbrățișa o carieră de judecător, care îmi apărea ca un arbitru, cu o mare responsabilitate pe umeri și de multe ori fluierat pe nedrept. Structura mea psihică nu era potrivită pentru acest drum.”

Societatea profesională Hotca, Neagu, Sitaru și Asociații

Splaiul Unirii 152-154, Et. 1, Ap. 1, sect. 4, București
Telefon: 021.311.2371
Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Anul fondării: 2011

Avocați

Coordonatorul societății

Mihai Hotca

Avocați asociați

Cristina Elena Hotca
Norel Neagu
Alexandru Sitaru

Avocați colaboratori

Valentin Radu
Mihai Ene
Mirela Gorunescu
Alexandru Gica
Diana Negru
Marius Tite
Alexandru Pîrvan
Adrian Bubatu

Arii de practică

Drept penal
Dreptul inteligenței artificiale
Protecția integrității organizațiilor
Drept penal al afacerilor
Dreptul muncii
Drept civil
Contencios administrativ și fiscal
Drept contravențional
Insolvență
Asigurări

 

https://www.juridice.ro/720683/revealing-lawyers-acasa-la-hotca-neagu-sitaru-asociatii.html?fbclid=IwAR27QqLX2mepO5hLU-ZKrgu91bJu4FiHAXMtGMhPuTaDmm448DbCRwlU7zE